Akupunktur

Akupunktur kan stötta kvinnan i livets olika faser, i menstruationscykeln, inför en graviditet, graviditetsbesvär, innan och under förlossning. Med akupunktur kan du stötta och stärka din egna och barnets kropp till att bevara och återställa balans. Akupunktur kan även ha god effekt på känslomässiga symtom som oro, energilöshet, spänningar i kroppen och depression. Behandlingen ger ofta en avslappnade effekt och upplevs som en skön stund där du kan varva ner.

 

Akupunktur är en mångtusenårig behandlingsform med ursprung från Kina och är en del i den traditionella kinesiska medicinen. Numera har akupunktur även fått en plats inom vår moderna västerländska medicin och forskning visar på fördelar med akupunktur hos flera olika symtom och tillstånd. Frisk och sjukt ses enligt österländsk tradition som en obalans. Akupunktur stärker kroppens egna förmåga att självläka genom att skapa balans och harmoni. 


Akupunktur kan inte skapa obalans och ger sällan biverkningar. De biverkningar som kan bli är lindriga och övergående som t.ex. trötthet, sticksmärta, rodnad och blåmärke. 
Under akupunkturen hos oss får du sitta i en bekväm fåtölj eller sitta/ligga på vår sköna behandlingsbänk med värmedyna. Vi har inrett salongen så att du ska uppleva en lugn och avkopplande stund i en harmonisk atmosfär. 

 

Gravida är högkänslig för akupunktur så nålarna sitter i lite kortare än annan akupunktur, ca 20 min vid varje tillfälle. Hur många nålar som sätts beror på vad som behandlas. Mellan 1-3 punkter behandlas (2-6 nålar). Hur ofta och hur många behandlingar som behövs skiljer sig beroende på vilken effekt du får och vad behandlingen riktas mot. Under besöket ingår ofta även hälsoråd för de besvär du söker för. Önskar du rådgivning inför akupunktur, maila mottagning@tvabarnmorskor.se eller ring/sms Ulrika 076-1169510. 

Tid bokas via Bokadirekt.

Akupunkturbarnmorska

Ulrika är legitimerad barnmorska och utbildad inom obstetrisk akupunktur i Danmark. Akupunktur har används inom den svenska förlossningsvården sedan 80-talet men under senare tid lämnat plats åt den västerländska och moderna sjukvården. Nu börjar akupunkturen åter ta plats inom förlossningsvården och den nya generationen barnmorskor utbildas inom akupunktur. Akupunktur får även en större del inom förlossningsvården genom att det normala och fysiologiska födandet får focus i modern tid. Akupunktur under själva graviditeten är mer vanligt i våra grannländer som Danmark och Norge men börjar sprida sig även i Sverige. Vi är glada att på Två Barnmorskor kunna erbjuda detta och vara en framkant i icke medicinsk behandling och på ett naturligt sätt kunna lindra symtom och stärka kvinnan och barnet under graviditeten. Akupunktur är godkänd av Socialstyrelsen som behandlingsform och får utövas av legitimerad personal som genomgått utbildning i akupunktur. Vi är registrerade  i vårdgivarregistret  hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att vi utför akupunktur som behandling.

 

Akupunktur ska aldrig ersätta eller fördröja medicinsk motiverad behandling, vilket vi noga rekommenderar.

Vem kan få akupunktur?

Alla gravida som inte har pacemaker, hjärtrubbningar, medicinerad blodtrycksbehandling, koagulationsbehandling, immunsuppressivt läkemedel (organtransplanterad), insulinbehandlad diabetes, blodsmitta och epilepsi.

 

Friskvårdsbidrag

Du kan utnyttja ditt friskvårdsbidrag vid akupunkturbehandling. Du lämnar in ditt kvitto till din arbetsgivare. Vi skickar alltid kvitto via mail men önskar du ett utskrivet kvitto så säg till.

Akupunkturtjänster

Inför en graviditet

Ibland kan man behöva lite hjälp inför en graviditet. Akupunktur kan då hjälpa genom att minska stress och på det sättet balansera kroppens hormoner. Reducera olika former av spänningar och balansera menscykeln och blodgenomströmningen till reproduktionsorganen.

Akupunktur och barnet

Akupunktur kan ges för att öka blodgenomströmningen till moderkakan och på så sätt balansera barnets tillväxt. Akupunktur kan ges för tillväxthämning. Vid konstaterad tillväxthämning. Viktigt att du följs av din smvc.

Beautiful Baby Point – styrkande akupunktur till barnet

Inom den kinesiska medicinska traditionen rekommenderas den gravida speciellt två behandlingar under graviditeten, med tre specifika punkter för att stärka det ofödda barnet. Ges i slutet av graviditetsmånad 3 och 6. Precis innan övergången av varje trimester (graviditetsvecka 13 och 27). Tillsammans stärker punkterna barnet under graviditeten att bli ett lyckligt, hälsosamt och vackert barn.

Trimesterakupunktur

Stärka och stödja trimesterövergången. Görs mellan trimester 1 till 2 (gravv.13-14) och 2-3 (gravv.27-28).

Smärta under graviditet

Bäckensmärta/foglossning, ländsmärtor, smärta symfysen, Ligamentsmärtor, Ischiassmärtor, smärta längs revbenskanten etc.

Sömnproblem

En del gravida upplever sömnproblem, speciellt i slutet av graviditeten.

Karpaltunnelsyndrom

Sendrag ben

Graviditetsillamående

Ges med tre behandlingstillfällen med 1-3 dagars mellanrum, ev fler för att understödja fortsatt effekt. Kostrådgivning ingår.

Förstoppning

Många gravida har en tendens till förstoppning. Allt från hård, torr och knölig avföring, svårt att regelbundet få gå på toa och många dagar emellan. Det beror främst på den avslappnande effekten av graviditetshormonet relaxin och progesteron på den glatta muskulaturen i tarmväggen. När livmodern växer trycks även tarmarna åt sidan och trycks ihop vilket kan bidra till förstoppning. Även järntabletter kan leda till hårdare avföring. Ingår även kostråd vid behandling.

Urinvägsinfektion

Kan behandlas tillsammans med penicillin för bakteriell infektion. Ersätter ej motiverad medicinska behandling. Kan ges vis symtomatisk urinvägsinfektion.

Halsbränna

Kostråd ingår.

Graviditetsklåda

Orsaken till din klåda ska vara utredd hos din barnmorska. Klåda som beror på levern är en allvarlig komplikation och ska vara utesluten av din barnmorska.

Anemi/Lågt blodvärde

Din anemi ska vara utredd av din barnmorska. Ersätter ej medicinsk motiverad behandling.

Psykosocial akupunktur

Öka energinivåerna, lindra oro, minska och lindra humörsvängningar, depression och ångest.

Svullnader/ödem

Hemorrojder, åderbråck, svullnader i ben/fötter.

Migrän och spänningshuvudvärk

Förlossningsförberedande /Mognadsakupunktur

Ges från BF (v39+6) eller en vecka före planerad igångsättning. Syftet är att stötta livmodertappen att vilja mogna. Behandlingen ges två till tre gånger i veckan tills förlossning startar.

Kejsarsnitt – bikinisnitt

Smärtlindrande, svullnad och inflammation vid operationsärr. Vid problem efter kejsarsnitt. Rådgör i första hand med barnmorska på THG mottagning (BB i hemmet) för att utesluta komplikationer.

 

Akupunktur i samband med gynekologisk undersökning

Vid önskemål du kan boka akupunktur i samband med gynekologiska undersökning hos oss. Akupunkturen verkar avslappnande men även nålar kan sättas som bedövning inför undersökningen. Akupunkturen ges strax innan innan din undersökning. Boka din läkartid på torsdagar, kom 40 min innan din bokade tid för att få akupunktur av barnmorska. Skicka ett mail till mottagning@tvabarnmorskor.se ange att du önskar gynekologisk akupunktur samt dag och tid för din bokning. Obs att gynekologisk akupunktur bokas inte via bokadirekt utan via angiven mail. 

 

Priser

Första behandling 800kr

Efterföljande behandling 600kr

Gynekologisk akupunktur i samband med läkarbesök 400kr

 

Kommande: Från i höst kommer vi även börja erbjuda akupunktur till den nyblivna mamman (mjölkstockning, bildandet av modersmjölk, återhämtning, bildandet av blod efter blodförlust mm)